Çalışma Saatleri: 09:00-18:00
Özgül Öğrenme Güçlüğü; bireyin zekâsı normal ya da normalin üzerinde olmasına rağmen yaşına, zekâsına ve verilen eğitim düzeyine göre yeterince öğrenememesidir.
‘Disleksi’; okuma güçlüğü olarak özgül öğrenme güçlüğü tıbbi tanısı içinde yer alır. Matematik alanında diskalkuli, yazı alanında disgrafi diğer özgül öğrenme güçlüğü alt tipleridir. Disleksi yani okuma güçlüğü en sık görülen tip olduğu için genel bir terim olarak dünyada yaygın bir şekilde özgül öğrenme güçlüğü teriminin yerine kullanılmaktadır.
Özgül Öğrenme Güçlüğü dinleme, konuşma, okuma-yazma, akıl yürütme, matematik yeteneklerinin kazanılması ve kullanılmasında önemli güçlüklerle kendini gösterir.
Yapılan bilimsel çalışmalar disleksinin genetik ve çevresel etkenlerden etkilenmiş olabileceğini ortaya koymuştur. Hamilelikte sigara ve alkol kullanımı, bazı enfeksiyon hastalıklarını geçirmek, doğumda yaşanabilecek travma, uzamış sarılık gibi etkenlerin özgül öğrenme güçlüğüne neden olabileceği ileri sürülmektedir. Anne-babada disleksi olması, çocukta okuma bozukluğu gelişmesi olasılığını 5-12 kat arttırmaktadır. Dolayısıyla genetik alt yapının domine olduğunu bilmekteyiz.
Okuma güçlüğü (disleksi) olan çocuklarda harf tanımayı kolaylaştıran çalışmalar, eş zamanlı okuma çalışması, okumayı hızlandırma çalışmaları yapılmaktadır.
Matematik güçlüğü (diskalkuli) olan çocuklarda materyal kullanılarak dört işlem, para ve zaman hesapları gibi öncelikle günlük hayatını kolaylaştıran ve özgüvenini artırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca çocuk ve ergenlerde bireyin öğrenebilme şekline göre görsel ya da işitsel olarak konu eğitimi ile birlikte akademik alanda ilerlemesini sağlamaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır.Bu yaş grubunda okul başarısını belli bir seviyede tutuyor olmak önemlidir.
Yazı güçlüğü (disgrafi) olan çocuklarda öncelikle doğru kalem tutuşu öğretilir. Akabinde çizgi çalışmaları yapılarak kaslarını güçlendirilir. Bunun için ince motor çalışmaları yapmak önemlidir. Belli bir seviyeye geldikten sonra bakarak yazma ve dikte çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca harf tanıma adına oyun hamuru gibi çeşitli materyaller kullanılarak çalışmalar yapılır.
Özgül Öğrenme Güçlüğü yaşayan çocuk ve ergenlerin öğrendiklerini çabuk unutabildiği gözlenmiş olup okullar eğitim-öğretim dönemine ara verdiğinde de birebir eğitim desteğinin devam edilmesi önerilmektedir.
İşin anne ve babalara düşen kısmı çocuklarının öğrenme ile ilgili sıkıntı yaşıyor olduklarını bilmek ve onları özel bir eğitime yönlendirmektir. Çocuğunuz örgün eğitimde sunulanın aksine farklı algılıyor. Bunun bilincinde olmanız çocuğunuzla ilişkilerinizin gerilmeden, yıpranmadan devam etmesine olanak sağlar. Çocuğunuza bu bilgiyi vermeniz onun kendisini “işe yaramaz”, “beceriksiz”, “çaba göstermeyen” biri olarak etiketlenmesinin önüne geçer ve sadece daha farklı yollarla öğrendiği algısının sağlamlaşmasını kolaylaştırır.
Her çocuk farklıdır ve biriciktir. Bunu bilerek onlara desteğimizi esirgemeyelim.