Merkezimizde Uygulanan Psikolojik Ölçme Araçları ve Değerlendirme Testleri
Psikolojik ölçme ve değerlendirme araçları kişileri daha iyi tanımak, zaman zaman tedavi süreçlerini planlamak ve teşhiste netleşmek amacı ile kullanılmaktadır. Uzman psikologlarımız psikolojik ölçme araçlarının kullanımı için gerekli eğitimden geçmiş, sertifika almış ve uygulama yetkinliğine sahiptirler. Psikolojik ölçme ve değerlendirme testleri, temellerini psikolojideki mevcut gelişim, psikopatoloji ve kişilik.
Çocuk/Ergenler için;
Zeka Testleri
- Wechsler Çocuklar için Zekâ Ölçeği (WISC-IV): 6–16 yaş grubu çocukların zihinsel gelişimini değerlendirmek için uygulanmaktadır. Testin, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış ve Türkçe’ye uyarlanmıştır. Şu anda en güncel zeka testidir. Aynı zamanda seçici, sürdürülebilir, görsel ve işitsel dikkat ile öğrenme hızı ve bilgi işleme süreçleri hakkında da bilgi veren bir testtir.
- Wechsler Çocuklar için Zekâ Ölçeği (WISC-R): 6–16 yaş grubu çocukların zihinsel gelişimini değerlendirmek için uygulanmaktadır. Testin, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış ve Türkçe’ye uyarlanmıştır.
Gelişim Testleri
- Ankara Gelişim Tarama Envanteri: 0–6 yaş grubu çocukların ince motor, kaba motor, sosyal ve dil gelişimlerini değerlendirmek için uygulanmaktadır.
- Denver Gelişimsel Tarama Testi: 0–6 yaş grubu çocukların ince motor, kaba motor, sosyal ve dil gelişimlerini değerlendirmek için uygulanmaktadır.
- Metropolitan Okul Olgunluğu Testi: Çocukların okula ve öğrenmeye hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan bir testtir.
Projektif Testler
- Çocuklar için Algı Testi (CAT): 3-10 yaş aralığındaki çocukların durumsal streslerini, çatışma alanlarını, sosyal etkileşimlerini ve aile içi rollerini değerlendirmek için kullanılan projektif bir testtir.
- İnsan Çiz, Aile Çiz, Ağaç Çiz Resim Testleri: Çocuklar kendilerini sözel olarak ifade etmekte sınırlı olduklarından duygularını, düşüncelerini, bilinçdışı isteklerini çizdikleri resimler aracılığıyla aktarabilirler. Çizim testleri, çocukların iç dünyasını anlamayı kolaylaştıran araçlardır.
Dikkat ve Algı Testleri
- Bender-Gestalt Görsel Motor Algılama Testi: 5-11 yaşları arasındaki çocuklara uygulanan, zekânın görsel-motor algılamasını değerlendirmeye yönelik uygulanmaktadır.
- Özgül Öğrenme Güçlüğü Test Bataryası: 6–11 yaş grubu çocukların okuma, yazma ve/veya aritmetik alanında yaşayabildikleri olası bir Özgül Öğrenme Güçlüğü’nün varlığını araştırmak ve değerlendirmek amacı ile uygulanmaktadır.
Yetişkinler için
- Minnesota Çok Yönlü Kişilik Testi (MMPI): Kişilik ve psikopatoloji eğilimlerini değerlendirme amacı ile yetişkinlerde kullanılan bir testtir. 16 yaş ve üzerinde olan bireylere uygulanmaktadır.
- Rorschach Mürekkep Testi: Yetişkinlerin kişilik özelliklerini, ruhsal yapısını, psikolojik problemlere eğilimini ve intihar riskini değerlendirmek amacı ile uygulanan bir testtir.